اخبار همایش و نشست

نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی

نخستین نشست خبری کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی با حضور حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی رئیس شورای سیاست گذاری کنگره، عطاء الله رفیعی آتانی دبیر کنگره و خبرنگارانی از خبرگزاری‌های مختلف کشور و … برگزار شد. در این نشست که در مرکز پژوهش‌های فرهنگی و اجتماعی صدرا برگزار شد، عطا‌ء‌الله رفیعی آناتی اظهار داشت: ضرورت بحث تحول علوم انسانی از روزهای آغازین انقلاب اسلامی آغاز شده است و اسلامی‌سازی علوم دغدغه اصلی نظام اسلامی بوده است و دانشگاهیان آغازگر این گام و روند دست‌یابی به بومی‌سازی علوم انسانی بودند. وی گفت: از جمله مباحث مربوط به تحول علوم انسانی که بعد از انقلاب مطرح شد بومی‌سازی علوم انسانی و وحدت حوزه و دانشگاه است یکی از ویژگی‎های تحول علوم انسانی این است که تجربه علمی که تابه‎حال بعد از انقلاب اسلامی در زمینه تحول علوم اسلامی حاصل شده است مورد ارزیابی قرار گرفته و نکات قوت آن برجسته‌ و تئوریزه شود. رفیعی ادامه داد: اسلامی‌سازی علوم انسانی تنها مختص به ایران نیست و دانشگاه‌های بزرگ جهان اسلام از جمله دانشگاه مالزی مسئله تحول علوم انسانی اسلامی را آغاز کرده‌اند و در دانشگاه اروپایی نیز دانشجویان مسلمان مقالات متعدد و تزهای مقاطع دکترای خود را راجع به تحول علوم انسانی اسلامی ارائه می‌دهند اما انقلاب اسلامی با عنوان ام‌القرای جهان اسلام نقش برجسته‌ای در اسلامی‌سازی علوم انسانی دارد. وی گفت: واقعیت این است انسان با عنوان موضوع علوم انسانی مفروض اصلی بحث تحول انسانی است؛ علوم انسانی اسلامی در پی آن است انسانی را که خدا خالق آن بوده است، بهتر بشناسد انسان فقط محدود به تجربه نیست و علوم انسانی غربی به علت اینکه انسان را محدود به تجربه کرده است قادر به شناخت انسان نیست. دبیر نخستین «کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی» گفت: بیش از یک میلیارد انسان محصول تمدن اسلامی هستند و غربی‌ها قادر به شناخت بسیاری از تحولات جامعه اسلامی نیستند و اساساً علوم غربی ظرفیت شناخت انسان را ندارد. وی ادامه داد: با استفاده از علوم انسانی غربی رایج نمی‌توانیم به مقاصدی که اسلام برای انسان در نظر گرفته است برسیم برای اینکه علوم انسانی غربی برای دست‌یابی مقاصد غربی طراحی شده است و اگر این علوم را به‎کار بریم باید مقاصد خود را تغییر دهیم. رفیعی گفت: ۹ کمیسیون برای نخستین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در نظر گرفتیم و تلاش ما این است که هر کمیسیون در یکی از مراکز علمی شروع به کار کند که این نوع کمیسیون شامل؛ نقد علوم انسانی رایج و متداول، فلسفه و روش‌شناسی علوم انسانی، طرح نظریات اسلامی برجسته در علوم انسانی، کاربردی سازی علوم انسانی، آسیب‌شناسی علوم انسانی، رابطه علوم انسانی با موضوع پیشرفت علوم انسانی، رویکردهای رایج به علوم انسانی در جهان معاصر می‌شود. وی در پایان خاطرنشان کرد: علاقه‎مندان جهت ارسال اصل چکیده مقالات تا ۳۰ مهر ماه فرصت دارند و باید به سه زبان عربی، فارسی و انگلیسی نوشته شود و ارسال اصل مقالات حداکثر تا تاریخ ۱۵ بهمن ماه، زمان برگزاری کنگره بهار سال ۱۳۹۱ خواهد بود.